niedziela, 3 września 2017

KURCZAK W POMARAŃCZACH

       


 Ilości podane na duże naczynie żaroodporne.


Składniki:

  • kurczak (podudzia, uda, skrzydełka)
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 2 główki czosnku
  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • przyprawa do kurczaka
  • miód lub ksylitol
  • olej kokosowy

Przygotowanie

         Kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju po kurczaku. podsmażoną cebulę przekładamy na kurczaka do naczynia żaroodpornego. Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy i kroimy w plastry po czym obkładamy kurczaka. Czosnek dzielimy na ząbki i w łupinach dodajemy do reszty. Na koniec można posypać delikatnie ksylitolem lub polać miodem.
Całość wstawiamy do piekarnika na ok 200 stopni na 1 godzinę.


                                                                                                                            SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety