Ilości podane na duże naczynie żaroodporne.
- kurczak (podudzia, uda, skrzydełka)
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 2 główki czosnku
- 2 cebule białe
- 2 cebule czerwone
- sól
- pieprz
- kurkuma
- przyprawa do kurczaka
- miód lub ksylitol
- olej kokosowy
Przygotowanie
Kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju po kurczaku. podsmażoną cebulę przekładamy na kurczaka do naczynia żaroodpornego. Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy i kroimy w plastry po czym obkładamy kurczaka. Czosnek dzielimy na ząbki i w łupinach dodajemy do reszty. Na koniec można posypać delikatnie ksylitolem lub polać miodem.
Całość wstawiamy do piekarnika na ok 200 stopni na 1 godzinę.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz