Zacznę od tego, czy dodatkowe przyjmowanie witamin i minerałów jest nam potrzebne. Otóż tak, jest potrzebne, a nawet powiem więcej, jest nam niezbędne. U każdego z nas bardzo ważne jest abyśmy posiłkowali się suplementacją witamin i minerałów (u osób aktywnych ma to jeszcze większe znaczenie), ponieważ w dzisiejszych czasach jesteśmy narażeni na duże niedobory tych
składników w naszym organizmie.
Niedobory w naszym organizmie są pogłębiane poprzez wiele czynników takich jak m.in.:
- Przyjmowanie leków
- Toksyny (w otoczeniu i pożywieniu)
- Automatyzacja i masowość produkcji żywności
- Wysokie temp. obróbki żywności (sterylizacja,rafinacja)
- Modyfikacje genetyczne żywności i substancje antyodżywcze
- Stres
- Brak snu i regeneracji
- Transport żywności
- Aktywność fizyczna
Badania pokazują, iż Polacy mają największe braki następujących witamin i pierwiastków:
- witaminy z grupy B
- witamina D3 (przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym)
- Jod
- witamina C
- Magnez
- Cynk
- Miedź
- Potas
- Selen
- witamina E
Oczywiście każdy z nas jest inny, więc niedobory poszczególnych składników będą różne. Aby to sprawdzić najlepiej byłoby zrobić badania krwi i analizę pierwiastkową włosa. Wówczas dowiemy się dokładnie jakich witamin i minerałów mamy niedobory i możemy zastosować suplementację celowaną, czyli zakupić i przyjmować osobno tylko te mikroelementy, których poziom potrzebujemy wyrównać w naszym organizmie. To byłoby idealne, ale nie muszę chyba pisać, że jednak trochę skomplikowane i niestety wiążące się z większymi kosztami. Tutaj z pomocą przychodzą nam tzw. Multipaki zawierające szereg witamin, minerałów, a nawet dodatkowych związków naturalnych będącyh silnymi antyoksydantami.
Możesz teraz powiedzieć, że problem na pewno Cię nie dotyczy, ponieważ zjadasz duże ilości warzyw i owoców. Bardzo dobrze ze względu na zawartość w nich dużej ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, oraz antyoksydantów. Niestety jeśli chodzi o wyrównywanie niedoborów witamin i pierwiastków to dieta bogata w warzywa i owoce nie wiele nam pomoże. To już niestety nie te same rośliny co 10,15, 20 lat temu, gdy powstało przeświadczenie (utrzymujące się do tej pory), iż jedzenie 4-5 razy dziennie warzyw i owoców sprawi, że przyjmiemy z nich tyle witamin, że hoho
Z badania porównawczego Światowej Organizacji Zdrowia wynika, iż od 1985r. do 2002r drastycznie spadła zawartość cennych składników w warzywach i owocach. Przytoczę tylko kilka przypadków:
- Banan w przeciągu tych lat stracił aż 95% witaminy B6 i 79% kwasu foliowego.
- Jabłko straciło aż 60% witaminy C
- Szpinak 65%
- Truskawka straciła aż 87% witaminy C !
- Szpinak stracił też 76% Magnezu
- Brokuł utracił 55% Magnezu, a Marchew 75%.
Inny raport ubytków witamin i minerałów w warzywach i owocach, a mianowicie raport Nature Healing przygotowywany od 1977 do 2000 roku także pokazuje duże spadki. Według tego raportu średni ubytek Kwasu Foliowego w warzywach i owocach jest na poziomie 55%, witaminy C 40%, Żelaza 50%, Wapnia 57%, a Cynku 66%.
Podsumowując. Polecam każdemu dodatkową suplementację witamin i minerałów, gdyż są to niezbędne składniki uczestniczące we wszystkich przemianach zachodzących w naszym organizmie. Bez nich nie ma mowy o dobrym zdrowiu i ładnym wyglądzie 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz