poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Stewia, czyli zielony "cukier"

                

                 Każdy zna cukier biały i pewnie większość też wie o istnieniu cukru brązowego. Ja postanowiłem zrobić "cukier" zielony :-) 

 Wpadłem na ten pomysł, ponieważ nieoczekiwanie stałem się szczęśliwym posiadaczem wielkiej ilości stewii :) Wcześniej wiedziałem o istnieniu tej rośliny, ale nigdy jej nie widziałem i nie jadłem ( jako zamiennika cukru używałem ksylitolu). Moje zdziwienie było wielkie, gdy pani w gospodarstwie ogrodniczym, gdzie kupowałem kwiaty na balkon zapytała się czy chcę trochę cukru i wskazała na zielone liście. Nie były one podobne ani do buraków cukrowych ani do trzciny cukrowej, więc w pierwszym momencie nie zrozumiałem o co jej chodzi, ale jak powiedziała, że to stewia to od razu wszystkie neurony w moim mózgu obudziły się :) Oczywiście wziąłem tak dużo ile mogłem.






                Stewia to naturalny "słodzik". Liście stewii zawierają około 10% glikozydów stewiolowych, które są ok. 300 razy słodsze od cukru, więc cały liść jest 30-35 razy słodszy od popularnego białego cukru. Stewia nie ma kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Jest całkowicie zdrowym naturalnym produktem w przeciwieństwie do cukru. Według mnie (moje osobiste odczucie smakowe) mały listek stewii jest tak słodki jak 6-7 łyżeczek popularnego cukru białego, czyli rafinowanego cukru buraczanego. Dla mnie stewia jest bardzo słodka chociaż moje liście nie mają jeszcze swojej maksymalnej słodkości, gdyż uzyskują ją dopiero w okresie wrzesień-październik i to dopiero w tedy powinno się je zerwać.
Świeże liście można dorzucać do potraw, do koktajli, a ususzone można zmielić i używać jako zamiennik cukru.
Taka mała roślinka, a człowiek cieszy się jak dziecko.




Ps. Niestety nie do końca rozpuszcza się w wodzie i barwi na mocno zielony kolor, więc nie nadaje się do wszystkiego. W wypiekach się krystalizuje, nie jest także pożywką dla drożdży, więc raczej do ciast i ciasteczek również nie można jej wykorzystać.



 Ciekawostka od stylzyciafit.pl  

 W przemyśle spożywczym stewia występuje jako dodatek do żywności o numerze E960
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety