środa, 3 sierpnia 2016

PSZENICA - jeść ? czy może nie jeść ?



                       PSZENICA. Wydawałoby się, że jest to pokarm idealny, czyli tani, smaczny no i bardzo uniwersalny. Przez wiele lat uważana była za dar od bogów i stanowiła podstawę diety u wszystkich. 




Jednak ja jestem jej wrogiem i przedstawię Ci dlaczego.

               Pierwotna pszenica, a właściwie Samopsza uprawiana jeszcze kilkadziesiąt lat temu faktycznie była produktem bardzo wartościowym odżywczo, ale niestety obecna karłowata (stanowi nie mniej niż. 98% światowej uprawy) ma bardzo mało wspólnego z pszenicą uprawianą i spożywaną jeszcze przez naszych dziadków. Została całkowicie zmieniona na poziomie genetycznym. Ta pierwotna pszenica miała tylko 14 chromosomów w każdej komórce, więc była bardzo prosta w swej budowie genetycznej. Obecnie pszenica ma 42 chromosomy , czyli kilka set, a nawet kilka tysięcy genów więcej od Samopszy.
Człowiek ma 23 chromosomy w każdej komórce i wyobraźcie sobie, że człowiekowi przybędzie 3-4 razy więcej chromosomów, czyli kilka tysięcy lub kilkadziesiąt tysięcy nowych genów !!! Co się w tedy dzieje ? Odpowiedzcie sobie sami.

Można powiedzieć, że dzisiejsza Pszenica jest "mutantem", tworem sztucznym stworzonym przez człowieka. 

"Pod względem biochemicznym, hybryda ta zawiera zmodyfikowane węglowodany oraz nowe, obce dla ludzkiego układu trawiennego białka, pochodzące od innych organizmów, takich jak np. grzyby. Ponadto – znacznie mniej cennych biopierwiastków, za to obfitość rozmaitych toksycznych dla człowieka związków chemicznych (nawozów, herbicydów, pestycydów). Poszczególne chronione patentem odmiany, zostały tak sprytnie genetycznie zaprojektowane, że do ich ochrony potrzeba konkretnych pestycydów, sprytnie dla producentów agrochemii, ale niestety nie dla zdrowia człowieka."

Niestety tak już jest, że gdy człowiek próbuje poprawiać naturę to  kończy się to opłakanym skutkiem dla człowieka. 

            Pszenica jest najlepszym przykładem do czego doprowadził postęp ludzki chcąc stworzyć pokarm idealny. Efekt jest taki, że w dzisiejszej pszenicy w zasadzie każdy składnik działa negatywnie na organizm ludzki.  




Węglowodany w pszenicy
            Kilkukrotnie, jak nie kilkunastokrotnie spotkałem się z opiniami dietetyków i lekarzy, iż pszenica jest wspaniałym węglowodanem. Nawet dzisiejsza piramida żywieniowa opiera się na pieczywie pełnoziarnistym, czyli z pszenicy nie oczyszczonej. Niestety muszę Ci powiedzieć, iż zborze to jest najgorszym możliwym źródłem węglowodanów dla człowieka. 
Pszenica zawiera Amylopektynę, czyli związek który podnosi poziom glukozy we krwi o wiele szybciej i bardziej  niż nawet biały cukier. Oczywiście prowadzi to również do wysokich skoków insuliny we krwi, co niesie za sobą wiele negatywnych skutków.

Podsumowując, Amylopektyna prowadzi do:

  •  otyłości (przede wszystkim zwiększenie objętości tłuszczu trzewnego)
  • insulinooporności (zmniejszenie wrażliwości komórek na działanie insuliny)
  • cukrzycy 


Białka pszenicy czyli  - Gluten
                Temat glutenu ostatnio jest bardzo modny i o nim samym można by napisać już niezłą książkę. Oczywiście pojawiło się także wiele osób które twierdzą, że to bujda i ściema. Ja powiem Ci wprost - TAK Gluten niszczy twój organizm od środka, a ściślej mówiąc od jelit.
Nie każdy wie, że Gluten to nie jest jeden "gość" który ryje Ci organizm, lecz jest to grupa białek. Biorąc  Gluten jako całość można napisać, iż jest on odpowiedzialny za zanik kosmków jelitowych co prowadzi do zaburzonego wchłaniania wartości odżywczych z pożywienia. Prowadzi również do Zespołu Nieszczelnego Jelita LGS ( z ang. leaky gut syndrome). Jest to przypadłość powodująca przedostawanie się związków toksycznych, trucizn, niestrawionych białek (gluten, lektyny) i innych antygenów z jelita do układu krwionośnego. 

W następstwie "nieszczelnego jelita" możesz być pewien, że dopadnie Cię któraś z niżej wymienionych chorób:

  • Migreny
  • Astma
  • Alergia
  • Przewlekłe zmęczenie
  • Nietolerancje Pokarmowe
  • Zespół Jelita Drażliwego
  • Bóle Mięśni
  • Artretyzm
  • Bóle Stawów
  • Problemy skórne ( trądzik, egzema, sucha skóra, wypryski)
  • Depresja
  • Bezsenność
 Wymieniłem tak naprawdę tylko część chorób, które pojawiają się na skutek LGS, gdyż obecnie lekarze i dietetycy z tą przypadłością kojarzą dużo więcej schorzeń.

Jednym ze składników Glutenu jest Gliadyna.
Zajmę się nią osobno, gdyż to właśnie Gliadyna obarczana jest za główną przyczynę LGS, a poza tym jest to peptyd o bardzo ciekawych działaniach na ludzki organizm.
           Zastanawiałeś się kiedyś czemu właściwie każdemu smakuje białe pieczywo, pulchna kajzerka i najlepiej jeszcze ciepła ? 
Ja zastanawiałem się czemu taka sucha buła w zasadzie bez smaku wciąga jak narkotyk. Odpowiedzią na to jest właśnie m.in. Gliadyna. Jest to opiatopodobny peptyd, który swym działanie przypomina narkotyki. Jak dobrze wiesz narkotyki uzależniają, czyli po prostu pozbawiają Cie Twojej własnej woli. To one nakazują Ci ich zażywanie i można powiedzieć, że Ty "nie masz nic do gadania" w tej kwestii. Właśnie tak samo działają związki zawarte w pszenicy a szczególnie Gliadyna. To ona nakazuje Ci jeść białe bułki i biały chleb, to ona nakazuje Ci jeść krakersy do ostatniego okruszka (zauważyłeś, że nigdy nie możesz przestać jeść chipsów lub krakersów, gdy już otworzysz paczkę ?) Niestety podobieństwa Gliadyny z narkotykami nie kończą się tylko na uzależnieniu. Tak samo jak narkotyki, Gliadyny w dłuższym czasie również degradują nasz mózg.

"Niestety, oddziaływania pszenicy na mózg nie kończą się
w tym miejscu {nie kończą się na uzależnieniu}. Pośród najbardziej niepokojących są te, które
dotyczą samej tkanki mózgowej - nie „tylko” myśli i zachowań
ale mózgu, móżdżku i innych struktur układu nerwowego. Konsekwencje tych działań są szerokie: od braku koordynacji
ruchów po nietrzymanie moczu, od ataków padaczkowych po demencję. I w przeciwieństwie do objawów uzależnienia, te skutki
nie są całkowicie odwracalne."


                Jak widzisz pszenica ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Z pozoru niegroźne zboże niszczy nas od środka począwszy od jelit po przez mięśnie, stawy, kości, a skończywszy na mózgu. 

Poruszyłem tutaj tak naprawdę nie wielką część tematu jakim jest zło kryjące się w tym zbożu, ale mam nadzieję, że udało mi się zainteresować Cię tym nie podważalnym faktem i skłonić chociaż do zrobienia testu. Tak, testu, który ma na celu udowodnienie Ci, że gdy odrzucisz lub bardzo ograniczysz spożycie pszenicy to zauważysz zmiany na +. 


Usuń na 1miesiąc ze swojego menu produkty zawierające pszenicę. Zobaczysz poprawienie swojego funkcjonowania nawet jeśli teraz twierdzisz, że nic Ci nie dolega i czujesz się świetnie. 

Wierz mi będziesz czuć się jeszcze lepiej :) 





W artykule wykorzystałem fragmenty książek: 

"Dieta Ph" Anna Sosnowska
"Dieta Bez Pszenicy" Willam Davis 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety