Omlet z mąki gryczanej to idealna propozycja na śniadanie. Do zalet mąki gryczanej trzeba przede wszystkim zaliczyć fakt, iż jest to naturalny produkt bezglutenowy.
Polecam wszystkim ograniczać lub nawet całkiem wyeliminować gluten ze swojej diety. Istnieje wiele opublikowanych badań i wiele opinii dietetyków, a nawet lekarzy, które wskazują na degradujące organizm ludzki działanie glutenu.
Gryka jest także bardzo dobrym źródłem (jak na produkt roślinny) niezbędnych aminokwasów z dużą zawartością Lizyny i Metioniny, więc z produktami z gryki powinni zapoznać się szczególnie wegetarianie i weganie.
Potrzebujesz
- jaja
- mąka gryczana
- odrobina mleka
- jagody goji opcjonalnie
- orzechy opcjonalnie
Przygotowanie
Wbijasz jaja do naczynia, następnie do nich dodajesz mąkę gryczaną (zacznij od niewielkiej ilości tak aby tylko lekko przykryła jajka) do tego dolewasz odrobinę mleka. Wszystko ze sobą miksujesz na bieżąco sprawdzając gęstość. W razie potrzeby dosyp mąki.
Po zmiksowaniu podstawowych składników możesz dorzucić dodatki typu: orzechy, rodzynki, jagody goji. Ciasto na omlet nie może być rzadkie ani zbyt gęste. Musi mieć taką konsystencję aby powoli przelewało się na patelkę z pomocą łyżki.
Smażysz na małym ogniu do momentu ścięcia się boków po czym przewróć na drugą stronę.
Usmażony omlet przerzuć na talerz i posmaruj konfiturą własnej roboty albo połóż świeże owoce.
Celowo nie podałem żadnej gramatury, gdyż ilość wszystkich składników zależy od ilości wbitych jajek, czyli od Twojego zapotrzebowania na białko i tłuszcze.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz