Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce, czyli
mięso. Jest to źródło żelaza hemowego, które wchłania się na poziomie 20-40% i jest to sporo porównując do wchłaniania żelaza niehemowego (pochodzenia roślinnego), które wchłania się na poziomie 1-3%. Biorąc to pod uwagę, w Twojej
diecie oczywiście powinieneś (powinnaś) zadbać głównie o wysoką podaż żelaza hemowego ! ale (bo zawsze musi być jakieś ale ;) ) dieta musi być różnorodna, więc produkty roślinne z żelazem niehemowych też powinny się w niej znaleźć przy jednoczesnym włączeniu składników podwyższających wchłanianie i jednoczesnym eliminowaniu składników obniżających biodostępność tego pierwiastka.
Podsumowując: Komponując posiłki musisz zadbać aby były w nich produkty
z tabeli 1 , 2 i koniecznie 3, a wyeliminować produkty z tabeli 4.
stylzyciafit@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz