piątek, 30 września 2016

Wskazówki do diety przy niedoborze żelaza


           Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce, czyli
mięso. Jest to źródło żelaza hemowego, które wchłania się na poziomie 20-40% i jest to sporo porównując do wchłaniania żelaza niehemowego (pochodzenia roślinnego), które wchłania się na poziomie 1-3%. Biorąc to pod uwagę, w Twojej
diecie oczywiście powinieneś (powinnaś) zadbać głównie o wysoką podaż żelaza hemowego ! ale (bo zawsze musi być jakieś ale ;) ) dieta musi być różnorodna, więc produkty roślinne z żelazem niehemowych też powinny się w niej znaleźć przy jednoczesnym włączeniu składników podwyższających wchłanianie i jednoczesnym eliminowaniu składników obniżających biodostępność tego pierwiastka.




















Podsumowując: Komponując posiłki musisz zadbać aby były w nich produkty

z tabeli 1 , 2 i koniecznie 3, a wyeliminować produkty z tabeli 4.



Tomasz Królik – trener personalny
stylzyciafit@gmail.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety