Zastanawiasz się nad przekąską fit, która zastąpi chipsy i inne śmieci podczas oglądania tv lub gdy wpadną do Ciebie znajomi.
Chrupki z Ciecierzycy w Chili idealnie sprawdzą się w takich sytuacjach.
POTRZEBUJESZ:
- Ciecierzycę w torebce (najczęściej jest to 400 g.)
- Przyprawę Chili
- Sól
- Olej kokosowy rafinowany bezzapachowy (konsystencja stała)
PRZYGOTOWANIE
Moczysz Ciecierzycę 12 godzin w wodzie (najwygodniej będzie zostawić ją w wodzie na noc).
Następnie wstawiasz do gotowania na 2 godziny. Po ugotowaniu odmaczasz i wsypujesz na blachę piekarnika. Blachę wcześniej przykryj papierem do pieczenia.
Mieszasz olej kokosowy (ok 3 łyżeczek) z chili i solą (możesz pierw delikatnie roztopić olej). Wrzucasz mieszankę na blachę do ciecierzycy i wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. mieszasz tak aby cała ciecierzyca była pokryta olejem z przyprawami.
Po 40 min. sprawdzasz czy kulki są wystarczająco chrupkie, jeżeli tak to wyjmujesz i pozostawiasz do ostygnięcia (jeżeli są miękkie to wstawiasz jeszcze na 10 min).
Smacznego :)
Tomek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz