środa, 17 lutego 2016

Chrupki z ciecierzycy

                 Zastanawiasz się nad przekąską fit, która zastąpi chipsy i inne śmieci podczas oglądania tv lub gdy wpadną do Ciebie znajomi.

Chrupki z Ciecierzycy w Chili idealnie sprawdzą się w takich sytuacjach.





POTRZEBUJESZ:
  • Ciecierzycę w torebce (najczęściej jest to 400 g.)
  • Przyprawę Chili
  • Sól
  • Olej kokosowy rafinowany bezzapachowy (konsystencja stała) 


PRZYGOTOWANIE

Moczysz Ciecierzycę 12 godzin w wodzie (najwygodniej będzie zostawić ją w wodzie na noc).
Następnie wstawiasz do gotowania na 2 godziny. Po ugotowaniu odmaczasz i wsypujesz na blachę piekarnika. Blachę wcześniej przykryj papierem do pieczenia. 
Mieszasz olej kokosowy (ok 3 łyżeczek) z chili i solą (możesz pierw delikatnie roztopić olej). Wrzucasz mieszankę na blachę do ciecierzycy i wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. mieszasz tak aby cała ciecierzyca była pokryta olejem z przyprawami. 
Po 40 min. sprawdzasz czy kulki są wystarczająco chrupkie, jeżeli tak to wyjmujesz i pozostawiasz do ostygnięcia (jeżeli są miękkie to wstawiasz jeszcze na 10 min).



Smacznego :)






Tomek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety