piątek, 29 stycznia 2016

"Zupa Mocy"

                             Masz problemy ze skórą ? Jest sucha, pomarszczona lub obwisła po odchudzaniu ? Masz problemy ze stawami ? Masz problemy z jelitami ? Jeżeli jesz białe pieczywo, a w dodatku z supermarketów """super świeże bo gorące prosto z pieca""", to masz problemy z jelitami, ale nawet o tym nie wiesz.

Na takie przypadłości idealnym rozwiązaniem jest regularne jedzenie tzw. "Zupy Mocy", czyli tak naprawdę rosołu robionego według bardzo starego przepisu.









Do ugotowania tego specyficznego rosołu potrzebujesz:

  •  kurze nóżki
  •  kość z mięsem wołowym
  •  połamane kości wieprzowe lub wołowe (pamiętaj, że zależy Ci na szpiku z kości, a więc musisz tak je pokroić lub połamać aby szpik miał możliwość wydostania się podczas długiego gotowania)
  •  warzywa: seler, marchew, pietruszka itd.
  •  przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe (przyprawy do wszystkich potraw dobieraj według swojego smaku)
  •  ocet jabłkowy (ocet jabłkowy kupuj zawsze w niedużych sklepach ze zdrową żywnością bo jest w tedy większa szansa, że kupujesz to co chcesz, a nie jakiś syf udający ocet jabłkowy. 


Nóżki i kości myjesz ( kości rozdrabniasz) i wrzucasz do garnka. Do tego dorzucasz obrane warzywa i zalewasz zimną wodą. Wstaw na początek na większym ogniu tak aby doprowadzić do zagotowania potem zmniejszasz ogień dolewasz 2 łyżeczki octu jabłkowego,wrzucasz przyprawy i gotujesz dalej. Co jakiś czas patrzysz, czy nie wyparowało za dużo wody i ewentualnie dolewasz. Pamiętaj, że czas gotowania "Zupy Mocy" to min. 8 godz. bo tylko w tedy ma to sens.


Możesz zjeść z makaronem jak typowy rosół albo wypić z kubka lub też zastosować jako podstawa pod inną zupę.




Właściwości: 

Kolagen i glukozamina maj zbawienny w pływ na stawy, gdyż odbudowują chrząstkę stawową.
Kolagen poprawia wygląd skóry, a w raz z wit. C i Cynkiem powoduje jej większą elastyczność, a co za tym idzie szybsze ściąganie podczas odchudzania (eliminujemy efekt obwisłej skóry)
Zupa mocy uszczelnia ścianki jelit i odbudowuje ich naturalną florę.




Pamiętaj: aby coś działało to trzeba to regularnie stosować, więc proponuję chociaż raz w tygodniu przez kilka miesięcy gotować taki rosół, a efekty przyjdą. Niestety od wypicia jednego kubka nic się nie zmieni :(






Smacznego.



Dziękuję mojej narzeczonej Karinie za podjęcie się wyzwania i ugotowanie "Zupy Mocy" :)
Dla kobiety wyzwaniem są tu kurze nóżki, które nie wyglądają zbyt apetycz






Tomek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety