czwartek, 12 marca 2015

ŚNIADANIE MISTRZÓW




         Oto moja pierwsza propozycja śniadania. Płatki owsiane z rodzynkami, pestkami dyni, siemieniem lnianym i truskawkami. Wszystko posypane jest cynamonem i dodatkiem serka wiejskiego lub twarogu półtłustego. Śniadanie to zapewnia nam wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania przez cały dzień. Działa jak rozrusznik z samego rana dając nam wielką dawkę energii, z której nasz organizm będzie korzystał przez następne kilka godzin. Czemu akurat takie składniki śniadania ? Już tłumaczę 


PŁATKI OWSIANE

 Płatki owsiane nazywane są często "pokarmem bogów", "najzdrowszym pokarmem świata" i "produktem wszech czasów". Wszystko dlatego, iż są bogactwem witamin: B1, B6, E, PP oraz minerałów: potas, wapń, jod, selen, magnez i żelazo. Zawierają bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są źródłem przeciw utleniaczy, a więc spowalniają procesy starzenia i niszczenia organizmu przez wolne rodniki, których najwięcej uwalnia się podczas dużego wysiłku fizycznego. Płatki owsiane zawierają 12-13g/100g dobrze przyswajanego Białka, 6-7g/100g Błonnika oczyszczającego nas z toksyn i 62g/100g Węglowodanów. Ich wartość energetyczna to ok. 376 kcal. Płatki owsiane również mają zbawienny wpływ na układ nerwowy, gdyż zawierają substancje niwelujące zmęczenie, rozdrażnienie oraz zły nastrój.

RODZYNKI

Rodzynki poza tym, że zawierają szereg witamin z grupy B, C oraz E i wiele minerałów, są źródłem barwników zwanych antocyjanami. Antocyjany to silne związki chroniące nas przed starzeniem, nowotworami oraz chorobami układu krążenia. Rodzynki bardzo wspomagają naszą odporność, a co najważniejsze rano dają nam momentalny zastrzyk energii z powodu dużej koncentracji cukrów, głównie fruktozy. Mają duże właściwości odkwaszające nasz organizm.

PESTKI DYNI

Zawierają przede wszystkim zdrowe kwasy tłuszczowe wielokrotnie nienasycone. Kwasy te są niezbędne dla organizmu. Wykorzystywane są przy produkcji witaminy D, przy tworzeniu ścian komórkowych i hormonów. Zawierają również bardzo cenne (szczególnie dla mężczyzn) fitosterole, wiele witamin (w tym 
witaminy B1, B2, B3 i B9) oraz takich mikroelementów jak 
Mangan, fosfor, cynk czy żelazo. Pestki Dyni zawierają 510 mg/100g Magnezu. Zapotrzebowanie dobowe na magnez wynosi 300-400 mg. Magnez w codziennej diecie jest niezbędnym składnikiem, gdyż poprzez wiele czynników (m.in. wysiłek fizyczny) nasz organizm zmuszony jest zużywać wewnętrzne zapasy tego minerału sięgając do naszych komórek. 


SIEMIĘ LNIANE


Siemię Lniane zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega 3 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto zawiera witaminę E, witaminy z grupy B, Błonnik, Magnez, Wapń, Żelazo, Cynk. Siemię lniane działa osłaniająco na cały układ pokarmowy i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.


Cynamon


Przyspiesza metabolizm, Reguluje proces trawienia poprzez pobudzanie produkcji soku żołądkowego. Poprawia wrażliwość na insulinę obniża stężenie glukozy we krwi Reguluje pracę nerek, działa bakteriobójczo i anty-alergicznie. Jest naturalnym antyoksydantem co jest bardzo korzystne szczególnie dla osób uprawiających sport. 



Truskawki


W każdym śniadaniu powinien znaleźć się świeży owoc. W tym akurat dodałem truskawki. Nikomu kto choć trochę interesuje się zdrowym stylem życia nie trzeba tłumaczyć, że świeże owoce są podstawą naszej diety



SMACZNEGO




Tomek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety