
Odpowiedź brzmi - BAKTERIE.
Tak, bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy, a konkretnie jelita. Właśnie w jelitach mieści się 70%-80% naszej odporności. Jest to tkanka limfatyczna jelit, czyli GALT. OK rozumiem, że teraz wielu z Was przeżyło szok , więc zacznę od początku.
Nasze jelita są siedliskiem bilionów mikroorganizmów (tylko 10% powierzchni jelit stanowią nasze komórki, reszta to mikroby), wśród których znajdują się bakterie, wirusy oraz organizmy eukariotyczne , określane ogólnie jako mikrobiota lub flora jelitowa. Mikrobiota wspomaga wchłanianie składników odżywczych i m.in. ma zdolność do rozkładu nieprzetwarzanych przez człowieka cukrów złożonych. Mikrobiotyczne organizmy produkują z pożywienia liczne witaminy i enzymy. Z mniej wartościowych substancji wytwarzają liczne związki ochronne i witalne, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć, takie jak witamina K, witamina B12 czy kwas foliowy. Bakterie mleczne, laktobakterie (Lactobacillus), dostarczane wraz z pożywieniem pobudzają je do tworzenia nowych komórek ochronnych.
Mikroflora jelitowa, poprzez aktywację komórek, stanowi podstawowy czynnik regulujący funkcje układu immunologicznego. Jelita są głównym źródłem komórek odpornościowych, które chronią organizm przed czynnikami szkodliwymi i kontrolują odpowiedź immunologiczną naszego organizmu. Jak wszędzie tak również w naszych jelitach występują pozytywni i negatywni "bohaterowie". Cały sekret polega na tym, że jeżeli chcemy mieć wysoką odporność i cieszyć się dobrym zdrowiem to musimy cały czas dbać o równowagę Mikrobioty, czyli nie dopuścić do przewagi tych złych nad dobrymi. Należy przy tym skupić się głównie nad dostarczaniem bakterii z zewnątrz, czyli z probiotyków pamiętając, iż na nasz układ immunologiczny największy wpływ mają szczepy bakteryjne Lactobacillus acidophylus NCFM i Lactobacillus rhamnosus GG (Livacare, Dicoflor 30 dla dzieci i 60 dla dorosłych, Estabiom, LoGGic).
Tak, bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy, a konkretnie jelita. Właśnie w jelitach mieści się 70%-80% naszej odporności. Jest to tkanka limfatyczna jelit, czyli GALT. OK rozumiem, że teraz wielu z Was przeżyło szok , więc zacznę od początku.
Nasze jelita są siedliskiem bilionów mikroorganizmów (tylko 10% powierzchni jelit stanowią nasze komórki, reszta to mikroby), wśród których znajdują się bakterie, wirusy oraz organizmy eukariotyczne , określane ogólnie jako mikrobiota lub flora jelitowa. Mikrobiota wspomaga wchłanianie składników odżywczych i m.in. ma zdolność do rozkładu nieprzetwarzanych przez człowieka cukrów złożonych. Mikrobiotyczne organizmy produkują z pożywienia liczne witaminy i enzymy. Z mniej wartościowych substancji wytwarzają liczne związki ochronne i witalne, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć, takie jak witamina K, witamina B12 czy kwas foliowy. Bakterie mleczne, laktobakterie (Lactobacillus), dostarczane wraz z pożywieniem pobudzają je do tworzenia nowych komórek ochronnych.
Mikroflora jelitowa, poprzez aktywację komórek, stanowi podstawowy czynnik regulujący funkcje układu immunologicznego. Jelita są głównym źródłem komórek odpornościowych, które chronią organizm przed czynnikami szkodliwymi i kontrolują odpowiedź immunologiczną naszego organizmu. Jak wszędzie tak również w naszych jelitach występują pozytywni i negatywni "bohaterowie". Cały sekret polega na tym, że jeżeli chcemy mieć wysoką odporność i cieszyć się dobrym zdrowiem to musimy cały czas dbać o równowagę Mikrobioty, czyli nie dopuścić do przewagi tych złych nad dobrymi. Należy przy tym skupić się głównie nad dostarczaniem bakterii z zewnątrz, czyli z probiotyków pamiętając, iż na nasz układ immunologiczny największy wpływ mają szczepy bakteryjne Lactobacillus acidophylus NCFM i Lactobacillus rhamnosus GG (Livacare, Dicoflor 30 dla dzieci i 60 dla dorosłych, Estabiom, LoGGic).
Podsumowując jeżeli myślimy nad wzmocnieniem naszej odporności to musimy przede wszystkim zadbać o stan naszego układu pokarmowego, a ściślej mówiąc zadbać o nasze bakterie. To co jemy musi być jak najbardziej naturalne i pełnowartościowe. Nie spożywaj przetworzonych, gotowych dań. Zadbaj o odpowiednią podaż błonnika w diecie przede wszystkim z warzyw. Włącz suplementację probiotykami i nie zapomnij o prebiotykach, czyli pokarmie dla pozytywnych bohaterów Twoich jelit.
Pozdrawiam
Tomasz Królik
Tomasz Królik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz