Cukinia to wciąż niedoceniane warzywo, smaczne i niskokaloryczne. 100 g to tylko 16 kcal. Warto jeść ją na surowo, najlepiej ze skórką, ponieważ pod nią kryją się składniki mineralne: potas, magnez, wapń, jod, witaminę C, witaminy z grupy B a beta-karoten. Pozytywnie wpływa na proces trawienia i jest szczególnie polecana przy diecie oczyszczającej. Jest doskonałą przekąską i sposobem na lekką, inną niż wszystkie, kolację.
Ja przyrządziłam ją dziś na dwa sposoby.Na słono i słodko.
Roladki z grillowanej cukinii z szynką
Składniki:
- pół średniej cukinii
- serek Almette z ziołami
- 4 duże plastry szynki
- posiekana pietruszka
- 1/2 pomidora
- ogórek małosolny lub świeży
- kukurydza
- sałata (młode listki)
- bazylia
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kroję w kostkę: szynkę, pomidora, ogórka. Siekam sałatę i bazylię.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. /może być patelnia grillowa/
Cukinię myję, nie obieram ze skórki.Kroję na bardzo cienkie plastry skrapiam oliwą z oliwek, wrzucam do piekarnika na kratkę lub na patelnię grillową i piekę ok. 6 min. Po tym czasie zdejmuję i studzę. Następnie każdy plaster smaruję serkiem, układam na całej długości wszystkie składniki w rozsądnej ilości, żeby zrolować i zwijam. Można podać z jadalnymi kwiatami szczypiorku.
Roladki z grillowanej cukinii z owocami i orzechami włoskimi
Składniki:
- pół średniej cukinii
- serek Almette fruit ( z gruszką i jabłkiem)
- banan
- kiwi
- pomarańcza
- garść orzechów włoskich
- listki melisy
Sposób przyrządzenia taki sam jak poprzednio.
Wszystko kroję w kostkę, rozdrabniam orzechy, smarujemy zgrillowane plastry serkiem, układam na całej długości owoce, posypuję orzechami i zwijam.
czas przygotowania ok. 30 min
Smacznego!!!
Olga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz