środa, 20 maja 2015

Roladki z cukinii - sposób na lekką kolację

  Cukinia to wciąż niedoceniane warzywo, smaczne i niskokaloryczne. 100 g to tylko 16 kcal. Warto jeść ją na surowo, najlepiej ze skórką, ponieważ pod nią kryją się składniki mineralne: potas, magnez, wapń, jod,  witaminę C, witaminy z grupy B a beta-karoten. Pozytywnie wpływa na proces trawienia i jest szczególnie polecana przy diecie oczyszczającej. Jest doskonałą przekąską i sposobem na lekką, inną niż wszystkie, kolację. 

Ja przyrządziłam ją dziś na dwa sposoby. 
Na słono i słodko.


Roladki z grillowanej cukinii z szynką



Składniki:

-  pół średniej cukinii
-  serek Almette z ziołami
-  4  duże plastry szynki
-  posiekana pietruszka 
-  1/2 pomidora
-  ogórek małosolny lub świeży 
-  kukurydza
-  sałata (młode listki)
-  bazylia 
-  oliwa z oliwek


Przygotowanie: 


Kroję w kostkę: szynkę, pomidora, ogórka. Siekam sałatę i bazylię.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. /może być patelnia grillowa/

Cukinię myję, nie obieram ze skórki.Kroję na bardzo cienkie plastry skrapiam oliwą z oliwek, wrzucam do piekarnika na kratkę lub na patelnię grillową i piekę ok. 6 min. Po tym czasie zdejmuję i studzę. Następnie każdy plaster smaruję serkiem, układam na całej długości wszystkie składniki w rozsądnej ilości, żeby zrolować i zwijam. Można podać z jadalnymi kwiatami szczypiorku. 


Roladki z grillowanej cukinii z owocami i orzechami włoskimi




 

Składniki:
-  pół średniej cukinii
-  serek Almette fruit ( z gruszką i jabłkiem)
-  banan
-  kiwi
-  pomarańcza
-  garść orzechów włoskich
-  listki melisy

Sposób przyrządzenia taki sam jak poprzednio

Wszystko kroję w kostkę, rozdrabniam orzechy, smarujemy zgrillowane plastry serkiem, układam na całej długości owoce, posypuję orzechami i zwijam. 

czas przygotowania ok. 30 min


Smacznego!!!


Olga

 

Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety