niedziela, 28 listopada 2021

MĄDRA SUPLEMENTACJA - Beta-Alanina

 Beta-Alanina

Suplement ten najczęściej możemy spotkać w składach tzw. przedtreningówek. Występuje tam w dużej mierze ze względu na swój efekt parestezji (charakterystyczne mrowienie i szczypanie skóry) co daje nam poczucie natychmiastowego oddziaływania. Niestety Beta-Alanina nie ma działania natychmiastowego, a sam efekt parestezji w treningu nie jest w żaden sposób pomocny w kontekście poprawy funkcjonowania naszych mięśni. Suplement ten aby wywarł efekt należy przyjmować min. 4 tygodnie, a po 8-10 tygodniach suplementacji osiąga największe oddziaływanie w naszym organizmie. Beta-Alanina jest prekursorem Karnozyny, związku odpowiedzialnego za:
📌 regulację ph w mięśniach
📌 przyspieszenie regeneracji mięśni
📌 poprawienie dostępu do ATP przez mięśnie
📌 zwiększenie skurczu mięśni.
Krótko mówiąc poprawia naszą siłę, wytrzymałość i szybkość.

Beta-Alanina po 8-10 tygodniach suplementacji zwiększa stężenie Karnozyny w mięśniach szkieletowych nawet o 80%. Widzimy więc, że jest to dosyć znaczna poprawa. No dobrze, ale ktoś może zapytać czemu nie suplementować Karnozyny zamiast jednej z jej składowych. Dlatego, iż Karnozyna przyjmowana doustnie rozpada się w przewodzie pokarmowym i nie dociera do mięśni w swojej pierwotnej postaci. Suplementujemy Beta_Alaninę, gdyż to właśnie ona najskuteczniej zwiększa stężenie wewnątrzmięśniowe Karnozyny.


MĄDRA SUPLEMENTACJA - Białko

 Białko

Suplementacja białkiem może okazać się potrzebna zarówno podczas budowania masy mięśniowej jak i podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Podczas okresu tzw. budowy masy obok nadwyżki kalorycznej i odpowiedniego treningu niezbędny będzie wysoki poziom syntezy białek. Te trzy elementy wraz z hormonami anabolicznymi determinują hipertrofię naszych mięśni i odpowiedzialne są właśnie za ich rozrost. Do przyspieszonej syntezy białek mięśniowych przyda się właśnie suplementacja niczym innym jak... białkiem. Paradoks tego suplementu i makroskładnika jednocześnie polega na tym, iż przydaje się również (a może nawet bardziej) podczas odchudzania. Pierwszą właściwością, która czyni ten suplement niezwykle pożyteczny podczas redukcji tkanki tłuszczowej jest fakt posiadania wysokiego efektu termicznego. Każde pożywienie posiada tzw. wartość termogenezy poposiłkowej (efekt termiczny). Jest to ilość kalorii wyrażona w procentach pozyskana przez ciało z tego posiłku i zużyta na jego z metabolizowanie (zjawisko to opisuję szczegółowo w https://stylzyciafit.blogspot.com/2020/08/metabolizm.html
)
Efekt termiczny białka kształtuje się na poziomie 20%-35% i przewyższa inne makroskładniki i produkty spożywcze nawet 4-krotnie co może przyczynić się do przyspieszenia naszego metabolizmu. Niezwykle istotnym punktem podczas redukcji tkanki tłuszczowej jest również wysoka sytość posiłków tak aby przy deficycie kalorycznym nie odczuwać głodu i chęci podjadania. Tę wysoką sytość zapewnia nam właśnie białko.
Większość osób jednak jest w stanie pokryć z diety swoje dzienne zapotrzebowanie na ten makroskładnik i tak naprawdę nie wielu będzie potrzebowało dodatkowej suplementacji białkiem. Upewnij się, więc jakie jest Twoje zapotrzebowanie na białko i czy faktycznie potrzebujesz dodatkowej suplementacji.

Etykiety