środa, 28 października 2020

WZJG - Postępowanie dietetyczne-ogólne zalecenia

 Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego

Postępowanie dietetyczne i suplementacyjne przy każdym Nieswoistym Zapaleniu Jelita powinno być z indywidualizowane i zależne od objawów, oraz przebiegu choroby.

Dieta

              W ogólnych zaleceniach dotyczących odżywiania  przy WZJG proponuję  dietę łatwostrawną, niskotłuszczową z ewentualnym ograniczeniem błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie (zależy od przebiegu choroby)  i ze zwiększoną podażą białka . Zalecam eliminację produktów
wzdymających, ostrych przypraw, cukru, mocnej kawy i ewentualnie herbaty (niekiedy herbata może pomóc, więc znowu zależy od indywidualnego przypadku), czy surowych owoców (jak obok). Posiłki powinny być spożywane często i w małych ilościach, nawet 5-6 razy na dobę.

Dieta osoby chorej na WZJG powinna zawierać jak najmniej związków przetworzonych, a jak najwięcej bioflawonoidów, polifenoli i antyoksydantów.

Ważne jest aby działać na poprawę składu i poprawę funkcjonowania Mikrobioty jelitowej, oraz w celu wyrównania pewnych niedoborów mikroelementów takich jak witaminy z grupy B (głównie B12, kwas foliowy), Wit. D, K, Żelazo, Magnez, Potas, Cynk

 

Suplementacja


Aby uzyskać efekt modyfikujący przebieg choroby należy wdrożyć dodatkową suplementację najczęściej niedoborowych mikroelementów (zalecam zrobić badania na niedobory chociażby wit. D, B12, Żelaza) i wprowadzić dodatkowo takie suplementy jak odpowiednie Probiotyki, Kurkuminę, Omega-3, Kwas masłowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety