Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego
Postępowanie dietetyczne i suplementacyjne przy każdym Nieswoistym Zapaleniu Jelita powinno być z indywidualizowane i zależne od objawów, oraz przebiegu choroby.
Dieta W ogólnych zaleceniach dotyczących odżywiania przy WZJG proponuję dietę łatwostrawną, niskotłuszczową z ewentualnym
ograniczeniem błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie (zależy od przebiegu choroby) i ze zwiększoną podażą białka . Zalecam
eliminację produktów
wzdymających, ostrych przypraw, cukru, mocnej kawy i ewentualnie
herbaty (niekiedy herbata może pomóc, więc znowu zależy od indywidualnego
przypadku), czy surowych owoców (jak obok). Posiłki powinny być spożywane
często i w małych ilościach, nawet 5-6 razy na dobę.
Dieta osoby chorej na WZJG powinna zawierać jak
najmniej związków przetworzonych, a jak najwięcej bioflawonoidów, polifenoli i antyoksydantów.
Ważne jest aby działać na poprawę składu i poprawę
funkcjonowania Mikrobioty jelitowej, oraz w celu wyrównania pewnych niedoborów
mikroelementów takich jak witaminy z grupy
B (głównie B12, kwas foliowy), Wit. D, K, Żelazo, Magnez, Potas, Cynk
Suplementacja
Aby uzyskać efekt modyfikujący przebieg choroby
należy wdrożyć dodatkową suplementację najczęściej niedoborowych mikroelementów
(zalecam zrobić badania na niedobory chociażby wit. D, B12, Żelaza) i
wprowadzić dodatkowo takie suplementy jak odpowiednie Probiotyki, Kurkuminę, Omega-3, Kwas masłowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz