Mówi się, że aby kogoś poznać trzeba z nim zjeśćwagon soli.
Problem pojawia się w tedy, gdy musimy wybrać wagon jakiej soli najlepiej zjeść 😉
Jaka sól jest najlepsza, najzdrowsza?
Obecnie wyróżniamy następujące najpopularniejsze rodzaje soli występujące w sklepach:
✅ Kuchenna (chlorek sodu)
✅ Morska
✅ Himalajska
✅ Hawajska
✅ Peruwiańska (Maraska)
✅ Indyjska (Kala Namak)
Wiele osób w swych artykułach i innych formach przekazu stara się przekonać, że każda sól prócz kuchennej będzie dla nas samym zdrowiem, a wybór soli kuchennej w diecie będzie niemalże samobójstwem.
Zacznijmy więc od soli kuchennej. Jest to po prostu chlorek
sodu z dodatkiem jodu. Sód jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest podstawowym elektrolitem, który odpowiada za prawidłowy przepływ impulsów nerwowych. Bez sodu m.in. nie biłoby nasze serce. Ponad to sód kontroluje gospodarkę wodną i dba o prawidłowe ciśnienie krwi. Widać już, że sód jest dla nas niezbędny i to właśnie sól jest głównym żródłem tego minerału w diecie człowieka co czyni ją niezwykle ważnym elementem w naszym odżywianiu.
Aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na sód to dzienne spożycie soli powinno być na poziomie 3-5g (referencje WHO). Trzeba jednak wiedzieć, iż zapotrzebowanie to rośnie wraz ze wzrostem aktywności fizycznej i może sięgnąć nawet 8g/dobę. Niestety według obserwacji i badań wynika, że w obecnych czasach spożycie soli jest za wysokie i sięga średnio 13g/dobę co faktycznie może prowadzić do problemów zdrowotnych takich jak m.in. Nadciśnienie.
Osoby, które przekonują o wyższości innych soli nad kuchenną przede wszystkim powołują się na zawartość w nich innych minerałów prócz sodu. Rzeczywiście tak jest. Sole kamienne takie jak kłodawska, himalajska oraz sole morskie zawerają szereg mikroelementów (cynk, magnez, potas, wapń, żelazo, jod), ale czy jest to dla nas ważne? Aby odpowiedzieć na to pytanie pokażę ile jesteśmy wstanie spożyć innych związków prócz sodu jedząc dziennie referencyjną porcję 5g najpopularniejszych rodzai soli.
Spożywając 5g SOLI MORSKIEJ najwięcej (prócz sodu) możemy przyswoić:
✅ Magnezu (7,07% RDA)
✅ Żelaza (5,2% RDA)
Reszta pierwiastków jest poniżej 1% RDA
Spożywając 5g SOLI HIMALAJSKIEJ najwięcej (prócz sodu) możemy przyswoić:
✅ Jodu (4,73% RDA)
Reszta pierwiastków jest na poziomie ok. 1% RDA lub poniżej 1% RDA.
Widać, że ilość innych pierwiastków w tzw. "lepszych" rodzajach soli nie są zbyt duże biorąc pod uwagę możliwość spożycia tylko 5g soli dziennie. Powiem więcej. Te ilości są tak niskie, iż nie stanowią nawet żadnego uzupełnienia nie mówiąc o działaniach zdrowotnych w naszym organizmie.
Podsumowując
Nie istnieje sól lepsza (zdrowsza), czy gorsza, ponieważ każda sól może być traktowana tylko i wyłącznie jako źródło sodu w naszej diecie.Pomimo tego, że inne sole prócz kuchennej na 100g mają całkiem niezłą zawartość wielu mikroelementów to trzeba pamiętać, iż spożycie soli dziennie może być tylko na poziomie kilku gram. Bezpodstawne jest więc twierdzenie, że jakakolwiek sól może być źródłem szeregu pierwiastków i stanowić o naszym lepszym zdrowiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz