sobota, 17 marca 2018

Kurkumowy SHOT


Właściwości kurkumy        

        Kurkuma, a właściwie kurkumina (najsilniejszy aktywny składnik kurkumy) jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków przeciwzapalnych. Już w medycynie ajurwedyjskiej liczącej kilka tysięcy lat korzeń ten o niezwykłej barwie wykorzystywany był do leczenia wielu chorób. Prozdrowotne właściwości kurkumy wynikają z faktu, iż jest silnym buforem COX-2, czyli genu, który najszybciej wywołuje stan zapalny w organizmie.
Ponadto kurkuma świetnie sprawdza się dolegliwościach układu pokarmowego, a także w przypadkach:

  1. Insulinooporności i cukrzycy - reguluje poziom insuliny i tym samym poziom glukozy we krwi.
  2. Alergiach - blokuje wydzielanie histaminy i tym samym ogranicza reakcje alergiczne.
  3. Chorobach autoimmunologicznych i obniżonej odporności - blokuje NF-kb, który występuje niemal we wszystkich komórkach i bierze udział w odpowiedzi odpornościowej na skutek działania na komórki takich czynników jak: stres, lektyny, gluten, wolne rodniki itp.

Kurkumina jest słabo wchłaniana do krwiobiegu, dlatego należy spożywać też piperynę (składnik pieprzu czarnego), która zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet o 2000%


Przepis na Kurkumowe Shoty

Składniki:
100 ml wody
1 łyżka mielonej kurkumy 
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny

Wszystko dokładnie wymieszaj i pij w małych ilościach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Etykiety